Massaal met de hond het Zandvoortse strand op voor goed doel

Meer dan tweehonderd staarten zwiepen zondag op het strand van Zandvoort heen en weer. Onder een aanmoedigend zonnetje leggen viervoeters samen met hun baasjes The Big Walk af om de stichting Hulphond Nederland met tien euro deelnamekosten te steunen. Ook hulphonden doen mee.

Honden blaffen, kwispelen en springen tegen elkaar aan. De spanning onder de deelnemers bij strandpaviljoen Tijn Akersloot loopt voor de start van de vijf kilometer lange strandwandeling aardig op.

Voor de eerste editie is zelfs de doodzieke Martin Gaus, die 23 oktober een niertransplantatie krijgt, naar het strand gekomen. Op zijn gezicht is pijn te lezen, maar zijn stem is opmerkelijk krachtig.

„Deze honden kunnen het leven van iemand veranderen”, zegt de bekende hondenexpert ferm. Of ze het zelf leuk vinden om hulphond te zijn? „Hulphonden zijn apporteerders, het zit in hun karakter. Ze willen niet anders.”

Hulphond Labrador Koen (3) loopt beheerst naast zijn baas Cor Keijzer en diens vrouw het strand op. Keijzer raakte in 1979 door zijn dienstplicht in Libanon getraumatiseerd. Door zijn hond weet de oorlogsveteraan met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) het leven weer te omarmen. „Koen voelt aan als ik mij niet goed voel.”

De hond neemt Keijzer op sleeptouw. „Zonder Koen had ik hier niet gestaan. Hij geeft mij het vertrouwen dat ik drukke situaties als deze aankan.”

De kosten om honden als Koen op te leiden betaalt Hulphond Nederland uit eigen zak. Het prijskaartje voor een tweejarige opleiding loopt op tot 43.000 euro. ,,De verzekering vergoedt wel de hondenopleiding voor mensen met een fysieke beperking, maar niet met mentale problemen als PTSS”, zegt Dimitri Nadorp van Hulphond Nederland over de noodzaak van het evenement.

De meeste honden hebben tijdens hun ‘Big Walk’ veel interesse in elkaar. Maltezers Puck (8) en Maxy (6) buitelen over elkaar heen. Roxy (tien maanden) gaat mee op de arm van baasje Fred van der Ven. „Zo’n afstand is nog te groot voor zo’n kleintje.”

Volgens Lida de Heus van de Oostenrijkse Pinschers Wende en Lara blijft het gezellig omdat ballen of stokken gooien vandaag niet mag. „Anders krijg je geheid ruzie.” Wende vliegt alle kanten op, terwijl Lara rustig naast De Heus loopt. „Wende heeft ADHD, Lara is een prinsesje.”

Na anderhalf uur komen de eerste honden het paviljoen opgewandeld. De meesten nog met tomeloze energie. De baasjes willen zich het liefst in een strandstoel laten zakken. Als hun honden konden praten, zouden ze maar één vraag hebben: volgend jaar weer?

Source: https://www.haarlemsdagblad.nl/cnt/dmf20181007_17120325/massaal-met-de-hond-het-zandvoortse-strand-op-voor-goed-doel